Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

SAP Najaarsdag 13 nov.

13 november, 2018

€95

Bezuinigingen, negativisme, oplopende werkdruk, druk vanuit de maatschappij door zichtbaarheid van ‘verwarde personen’ en implementatie van de WvGGZ: thema’s die onze dagelijkse werkzaamheden kleuren. Vind jij het soms ook moeilijk om positief te blijven? Gelukkig is daar het lichtpuntje in deze (letterlijk) donkere tijden: de SAP-Najaarsdag met als thema ‘Hoop aan de horizon’. Tijdens deze dag zal de toekomst van ons vak, de opleiding en de positie van de toekomstige psychiater in de maatschappij worden belicht. Kom naar de SAP-Najaarsdag en laat je inspireren hoe jijzelf kan bijdragen aan een positieve toekomst van ons mooie vak.

Programma08:30 – 09.00: Inloop

09.00 – 09.15: Welkom door Harold van Megen

09.15 – 10.00: Plenaire sessie I

HOOP op HERSTEL – Remke van Staveren

Herstel van de patiënt begint bij herstel van de GGZ. Ieder van ons kan daaraan bijdragen, maar hoe dan? Met deze lezing wil ik je inspireren om van ‘hoe dan?’ naar ‘doe dan! te gaan.  

10.00 – 10.45: Plenaire sessie II

Is er perspectief voor de aankomende generatie psychiaters? – Christiaan Vinkers

Psychiatrie is een complex en fascinerend vak. We breken ons hoofd over het brein, onze omgeving welke ziektes er zijn, en hoe we onze behandelingen kunnen verbeteren? Toch lijkt er veel pessimisme te zijn over de toekomst van ons beroep en de mogelijkheden om vooruit te komen. Maar is dat ook terecht?

10.45 – 11:15: Koffiepauze

11:15 – 12:30: Paneldiscussie HOOP aan de horizon – Opleiders en aios in gesprek onder leiding van Coen Verbraak

12.30 – 13.30  Lunch

13.30 – 15.00: Parallel sessies

15.00 – 15.30:  Koffiepauze

15:30 – 16:15: Plenaire sessie III

Het brein als zelfkritisch zandkasteel: neuroscepsis is water naar de zee dragen – Hilgo Bruining

Einstein zei: We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them. In deze lezing betoog ik hoe een algemene natuurwet ons over het dode punt van trial-en-error psychiatrie heen kan helpen.

16:15 – 16.45: Ontspannende cooling down

16:45 – 17:00: SAP-bestuur

17:00 – 17.15: Dagafsluiting door Harold van Megen

17.15 – 18.00: Borrel

ParallelsessiesMentaliseren: voor zowel patiënten als psychiaters – Saskia Knapen

De Mentalisation Based Treatment (MBT) is een bewezen effectieve behandeling voor volwassenen met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis. MBT is een therapie waarin je leert om zowel je eigen acties en gevoelens als die van anderen te begrijpen: mentaliseren. Vooral in stressvolle situaties waarin wij ons als professionals regelmatig bevinden is het soms moeilijk om te blijven mentaliseren. Het goede nieuws is: mentaliseren kun je leren, sterker nog, je doet het al!  In deze parallelsessie van Saskia Knapen (psychiater, MBT-therapeut en leidinggevende bij Altrecht Persoonlijkheidsstoornissen) wordt een link gelegd tussen de  concepten van MBT en de dagelijkse praktijk van de AIOS.

Relationship management – Rob Mentink

In de praktijk werken wij regelmatig met ‘moeilijke’ patiënten die de werkrelatie erg onder druk kunnen zetten. Het concept van relatiemanagement is dat de hulpverlener niet de hem toegewezen rol inneemt en daardoor ander (gezond) gedrag bij de patiënt uitlokt. Heb je genoeg van moeilijke gesprekken? Dan is deze sessie een aanrader voor jou! Rob Mentink (psycholoog – psychotherapeut bij GGZ Centraal) zal jou leren hoe het moet. Niet alleen de algemene uitgangspunten, principes, en technieken van Relationship management zullen aan bod komen, maar ook communicatiefenomenen; zoals paradoxen, schijnlogica, en niet welgevormde zinnen. En last but not least: Demonstratie en toepassing/Rollenspel.

Opleiden in onzekere tijden: het belang van leiderschap in tijden van transitie – Ariette van Reekum

We leven in een dynamische tijden, waarin toenemende schaarste en snel optredende maatschappelijke veranderingen hun invloed uit oefenen op ons als psychiater. De psychiater wordt meer dan andere GGZ professionals individueel opgeleid: we zijn daardoor zeer kundig in het stellen van diagnoses en het opstellen van behandelplannen. We zijn minder kundig in het ‘managen‘ van onszelf in relatie tot factoren buiten onszelf. We worden boos of zijn teleurgesteld wanneer blijkt dat ontwikkelingen in de buitenwereld een kant opgaan die we onwenselijk vinden. De spreker is van mening dat we onze spreekkamer uit moeten komen, zodat we zelf over onze toekomst gaan meebeslissen. Het wordt tijd dat psychiaters leiderschap tonen en dat ze deze competentie al vroeg in hun professionele leven leren ontwikkelen.

De onderzoekende AIOS – Jurjen Luykx

Hoe combineer je als AIOS onderzoek met opleiding? Een prikkelende sessie over wetenschap en psychiatrie niet alleen voor de AIOS die willen promoveren, maar ook voor diegenen die wetenschap gewoon interessant vinden. Aan het woord komen AIOS die de combinatie van onderzoek en opleiding hoog in het vaandel hebben staan en een psychiater die opleiding met promotie combineerde. Je kunt in deze sessie inspiratie opdoen om je eigen traject vorm te geven.

Kosten

Voor 29 oktober

AIOS-leden € 85
Niet-leden € 95

Vanaf 29 oktober

AIOS-leden € 95
Niet-leden € 105

Inschrijving Via www.nvvp.net/agenda

Gegevens

Datum:
13 november, 2018
Kosten:
€95
Website:
www.nvvp.net/agenda

Organisator

NVvP
Website:
www.nvvp.net/agenda

Locatie

Het Oude Magazijn Soesterweg 310 F, Amersfoort
Soesterweg 310 F
Amersfoort,
+ Google Maps