Nieuwste blogs

Frank.jpg

Een betere GGZ? Jij – ja jij! – maakt het verschil.

Binnenkort doen maar liefst 32 GGZ-teams van over het hele land mee aan de Socialrun. Een non-stop estafetteloop van ruim 555 kilometer in 48 uur, met als doel de bespreekbaarheid en begrip rondom psychische aandoeningen te bevorderen. In 2017 is ruim 68.000 euro toegekend aan 30 nieuwe, kleinschalige projecten. Weten welke? Je vindt ze hier.

Een fantastisch initiatief! En meedoen is winnen. Maar hoeveel mensen weten dat dit ooit het idee was van één man? Dat één iemand het verschil kan maken?

De man achter dit geweldige initiatief is Frank Bonekamp. Frank, van oorsprong bewegingsagoog en later casemanager bij een Forensisch ACT-team, wilde graag bijdragen aan herstelondersteunend werken in de ggz. Maar hoe? Op een dag had hij een idee: een sponsorloop. Zes jaar later is de Socialrun uitgegroeid tot een landelijk evenement. Hoezo heeft een enkeling geen invloed? Hoezo ben je te klein om iets te veranderen?

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar als ik zie wat voor …eh… uitdagingen de GGZ voor staat, denk ik vaak vertwijfeld: ‘Wie ben ik? Wat kan ik nou? Als ik paperclips nodig heb moet ik al een aanvraag in drievoud indienen, bij wijze van spreken. Wachttijden? Een cultuuromslag? Pffff, laat een ander het maar oplossen. Iemand met invloed, de manager zorg, directeur behandelzaken, CEO van die grote GGZ-instelling en de staatssecretaris. Maar ik? Doei.

En dan zie ik weer wat Frank voor elkaar heeft gekregen, en al die andere mensen die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor een betere GGZ, dan denk ik: het klopt niet. Persoonlijk leiderschap, aan het roer staan en de eigen koers bepalen: jij en ik maken het verschil. Het zijn de grote, en de kleine dingen. Iedereen kan bijdragen. (Inspiratie nodig? Ik heb onlangs op deze site vlogs geplaatst van onze pitchavond HART voor HERSTEL)

En wil je bijdragen aan de Socialrun? Graag! Sponsor je lievelingsteam. Een betere, herstelondersteunende GGZ? Wij gaan er voor!

Remke van StaverenEen betere GGZ? Jij – ja jij! – maakt het verschil.
Deel deze blog