HART voor de GGZ blog

hoodie_in_-separeer.jpg

Stop stigmatiserende stockfoto’s GGZ

Corona of niet, sommige dingen blijven onveranderd. Verschijnt er een krantenartikel over de GGZ, dan kun je er donder op zeggen dat de beeldredactie er een stigmatiserende stockfoto bij plaatst. Bijna altijd raak.

Onlangs publiceerde Dagblad Trouw ‘Acute problemen bij psychiatrische patiënten nemen toe vanwege aanhoudende coronamaatregelen.’ Actueel en relevant.

Maar dan die foto!

Lees meer
Remke van StaverenStop stigmatiserende stockfoto’s GGZ
IMG_7914.jpg

De zorg in verzet

Nee!, zeggen we massaal tegen de voorgenomen wet BIG II. Nee!, zeggen we tegen het sluiten van een ziekenhuis. Nee!, zeggen we tegen het onethische en onwetenschappelijke ROM-data verzamelen in de ggz. Nee, zeggen we tegen alle overbodige administratie en onzinnige regels in de zorg…

De tendens is duidelijk, de maat is vol.

Zelfs de immer kreukvrije minister van staat Tjeenk Willink riep zorgverleners begin dit jaar op om in verzet te komen tegen het marktdenken in de zorg (lees hier het prachtige interview met hem in Medisch Contact).

Lees meer
Remke van StaverenDe zorg in verzet
IMG_8098.jpg

In hink-stap-sprong naar meer herstel – voor ieder zichzelf respecterend GGZ-team

Wil jouw team meer herstelondersteunend gaan werken, maar zitten jullie niet te wachten op extra werk of ‘gedoe’? Dan heb ik goed nieuws! Want herstelondersteunende zorg (HOZ) is niet de zoveelste drie-letterige methodiek waarin vermoeide GGZ-zorgverleners zich moeten nascholen, een glanzend certificaat voor krijgen en vervolgens de peperdure jaarlijkse herregistratie voor moeten behalen.

En nee, we gaan ook niet harder werken. We gaan juist slimmer werken. Maar daarover straks meer…

Lees meer
Remke van StaverenIn hink-stap-sprong naar meer herstel – voor ieder zichzelf respecterend GGZ-team
marcelo-leal-525139-unsplash.jpg

13 jaar en levensbedreigend ziek: 9 maanden wachten.

‘Ze had beter kanker kunnen krijgen, dan werd ze tenminste direct adequaat behandeld.’ Marieke is ten einde raad, haar 13-jarige dochter is levensbedreigend ziek. Ze lijdt aan anorexia, heeft nog maar een schamele BMI van 13 en is gisteren – alweer – in het algemeen ziekenhuis opgenomen voor dwangvoeding. Die adequate behandeling in een gespecialiseerde kliniek? Achter aansluiten en negen maanden wachten.

Negen maanden!

Voor een aandoening die op deze leeftijd dodelijker is dan kanker.

Lees meer
Remke van Staveren13 jaar en levensbedreigend ziek: 9 maanden wachten.